Lanturi cu role - simple | Lanturi cu role - duble | Lanturi cu role - triple |
Pinioane pentru lanturi - simple | Pinioane pentru lanturi - duble | Pinioane pentru lanturi - triple |
Transmisiile prin lant fac parte din categoria transmisiilor mecanice indirecte si servesc la transmiterea miscarii si a momentului de torsiune intre doi sau mai multi arbori paraleli. O transmisie prin lant se compune din rotile de lant, lantul care infasoara rotile de lant si angreneaza cu dintii acestora dispozitive de intindere, dispozitive de ungere si carcase sau aparatori de protectie.
Lantul este format din zale, articulate intre ele, care ii asigura flexibilitatea necesara pentru infasurarea pe rotile de lant.
Avantaje ale utilizarii lanturilor industriale:
Dezavantaje ale transmisiilor prin lant:
Transmisiile prin lant se utilizeaza cand se impun distante medii intre axe, care nu se pot realiza prin angrenaje si cand nu este permisa alunecarea, situatie in care nu pot fi folosite transmisiile prin curele. Se folosesc in constructia masinilor agricole, de transport (biciclete, motorete, motociclete) si la unele utilaje (in siderurgie, in constructii etc.).
Lanturile cu bolturi (de tip Gall) se realizeaza din eclise si bolturi . Eclisele exterioare se preseaza pe bolturi, formand cu acestea un cadru, iar eclisele interioare formeaza articulatii cu bolturile; capetele bolturilor se nituiesc. Deoarece suprafata de contact in articulatii este redusa, ceea ce duce la o uzura accentuata, aceste lanturi se recomanda la sarcini mici si viteze reduse (v < 0,3 m/s pentru lanturile cu zale scurte, constructie grea; v < 0,2 m/s pentru lanturile cu zale lungi, constructie usoara).
Lanturile cu bucse se compun din eclise, bolturi si bucse, eclisele exterioare fiind presate pe bolturi, iar cele interioare pe bucse. Din punct de vedere functional, eclisele exterioare si bolturile, respectiv eclisele interioare si bucsele, formeaza elemente cinematice distincte, articulate intre ele. Datorita suprafetei de contact mai mare dintre bolturi si bucse, aceste lanturi se recomanda la sarcini medii si viteze sub 3 m/s.
Pentru realizarea unei miscari cat mai uniforme a rotii (rotilor) conduse, se evita folosirea lanturilor cu pasi mari, preferandu-se lanturile cu doua randuri (lanturi duble) sau cu trei randuri (lanturi triple), cu pasi mici.
Tipuri de lanturi: