Cureaua de transmisie dintata se compune dintr-un element de inalta rezistenta, inglobat intr-o masa compacta de cauciuc sau material plastic. Suprafata exterioara si zona danturata sunt protejate cu un strat, din tesaturi din fibre sintetice rezistente la uzura si la agenti chimici si termici.
Elementul de rezistenta poate fi realizat din cabluri metalice, din fibre de poliester sau fibre de sticla. Dantura poate fi dispusa pe o parte a curelei sau pe ambele parti.
Curelele cu dantura pe o singura parte se folosesc la transmisiile cu axe paralele si ramuri deschise, cu sau fara rola de intindere , iar curele cu dantura pe ambele parti se folosesc la transmisiile cu mai multi arbori, dispusi de o parte si de alta a curelei. Dintii curelelor pot fi trapezoidali, parabolici sau semicirculari. Profilul clasic al dintelui este cel trapezoidal, in ultimul timp executandu-se şi profile curbilinii, prin aceasta urmarindu-se reducerea zgomotului si imbunatatirea modului de intrare si iesire in si din angrenare. Profilul cu forma parabolica permite utilizarea dintilor mai inalti in raport cu profilul traditional. Aceasta caracteristica, cumulata cu robustetea dintelui, permite o crestere a sarcinii transmise si o reducere a interfetei create in timpul angrenarii dintre dintele curelei si cel al rotii. Forma parabolica determina urmatoarele avantaje: reducerea zgomotului in functionare; sporirea puterii transmise; cresterea rezistentei dintelui la oboseala. Curelele sincrone cu dinti trapezoidali, considerate standard, se utilizeaza in transmisii de pana la 150 CP si 16.000 rot/min.
Dimensiunile standardizate sunt cele corespunzatoare pasului de (in toli): 0,080 (2/25); 0,125 (1/8); 0,200 (1/5); 0,375 (3/8); 0,500 (1/2); 0,875 (7/8) si 1,25 (1 1/4), conform ISO 5294, 5295, 5296.
Curelele de transmisie cu dinti curbilinii, cu profil parabolic si semicircular, pot prelua sarcini mai mari cu pana la 200% fata de cele cu dinti trapezoidali. Se regasesc in gama de dimensiuni corespunzatoare pasilorr de 3, 5, 8 si 14 mm.
Transmisiile prin curele dintate realizeaza transmiterea miscarii fara alunecare, dintii curelei angrenand cu dantura rotii de curea. Aceste transmisii cumuleaza avantajele transmisiilor prin curele late si ale transmisiilor prin lant.
Datorita avantajelor pe care le prezinta, transmisia pe curea dintata s-a impus, fiind utilizata in multe domenii, cum ar fi: constructia de autovehicule (la sistemul de distributie); constructia masinilor unelte, constructia masinilor textile, birotica, computere, proiectoare, masini de scris etc.